March 28, 2019 adam.Rawfilter

VR – A forradalom hajnalán?

Nem csak egy újabb hóbort?

A technológiák jönnek-mennek és lehetetlen eldönteni mi az, ami csak időleges szenzáció, és mi az, ami tényleg hosszú távon megmarad. A 4K úgy tűnik szépen lassan, de át fogja venni az uralmat a FHD felett (még ha sok évre is van a vége), de a 3D nyilvánvalóan nem jött be, amit abból is látni, hogy már egyre kevesebb új tévé jelenik meg ezzel a technológiával. Viszont itt a virtuális valóság, aminél még mindig  sokan nem tudják eldönteni mi lesz a jövője, pedig lehetséges, hogy pár hónapon belül el is dől.

Bár mint minden, ez is vita tárgya, de azért én ki merem jelenteni, hogy virtuális valóságban mindenképp több a lehetőség, mint a 3D-s tévékben valaha volt. Aki próbálta az nem hiszem, hogy vitatkozni fog. Persze már az összehasonlítás is kérdéseket vet fel, de azért hozom fel másik végletnek ezt a letűnt technológiát, mert sokan arra mutogatnak, mondván hogy a VR sorsa is ugyanez lesz. De amíg a 3D-re igazából sosem volt különösebb nagy igény, addig a VR egész más életutat járt be.

Hol tartunk most?

Már régen is voltak különböző készülékek, de az utóbbi évtizedben jutott el oda a technológia, hogy a csillagok végre kedvezően álljanak együtt. Már jó pár éve elérhető árban van egy VR-ra is alkalmas erős asztali számítógép vagy laptop, mind egy komolyabb VR szemüveg, és így a tartalmak is elkezdtek érkezni rá. Ez persze nem azt jelenti, hogy olcsón meg lehet ezeket úszni, de már sokan meg tudják engedni maguknak.

Ha a Rogers-féle termék elfogadási görbét nézzük (ami sokat elmond) a VR már bőven benne van a korai elfogadók fázisban. Már sok cég alkalmazza a technológiát, de még mindig friss és izgalmas újításnak tűnik. Már sok játékosnak van valamilyen VR eszköze, de még mindig egy viszonylag drága számítógép kell hozzá vagy minimum egy playstation 4 konzol. Vannak persze olcsóbb és elérhetőbb alternatívák (például a Samsung telefont VR szemüveggé változtató Gear VR-ja) de az nem ad teljes értékű élményt és szabadságot.

Mi fog változni?

Pedig láthatóan érdekli az embereket a dolog és tetszik is nekik, de mihelyt megtudják mennyi vesződés van vele inkább legyintenek az egészre. Viszont ahhoz hogy egy technológia elterjedjen pont az olyan alkalmi felhasználóknak kell a piacra belépni, akik csak akkor fognak, ha elég kényelmes és olcsó lesz a technológia.

És itt hozhat áttörést a következő pár hónap, amikor is megjelenik az első önmagában használható teljes értékű VR, az Oculus Quest. Hogy mitől lesz más, mint az eddigiek? A fő pozitívuma, hogy ehhez már nem kell számítógép, amire rákötöd. Minden számítás magában a “szemüvegben” történik és külső érzékelők nélkül tud regisztrálni mozgást minden irányba.

A lényeg, hogy mostantól se külső érzékelők, se egy erős számítógép nem szükséges, bedobod a táskába és bárhová elvihetsz egy teljes értékű VR felszerelést. Az sem árt, hogy ára sem több mint egy mai videójáték-konzolnak (399 dollár lesz az alapmodell).

Nyilván kompromisszumokkal jár és nem lesz olyan teljesítménye egy ilyen eszköznek, mint egy erősebb számítógépnek, de az átlagembert ez nem érdekli. Nem törődik azzal, ha kicsit kisebb a felbontás, ő szórakozni akar kényelmesen, gyorsan, megkötések nélkül, és ha lehet megosztani másokkal bárhol, bármikor. Ennek meg az Oculus Quest tökéletesen megfelel.

Milyen változást hoz ez?

Nem lehet azt mondani, hogy innentől kezdve tömegek vásárolnak majd VR készüléket, de az hogy jönnek azok az eszközök, amiket akár egy a technológiához egyáltalán nem értő ember is egyszerűen tud használni, mindenképp megnyitja a kaput az úgynevezett korai többség előtt. Innentől már csak a tartalmon múlik a jövő. Élmények, videók, filmek, játékok,üzlet, építészet, kommunikáció és oktatás. A virtuális valóságban nagyon sok a lehetőség. A kérdés már csak az, hogy lesz-e elég tartalom, ami kihasználja.

Az az ördögi helyzet ilyenkor, hogy a hardveres környezet már lehetőséget ad, hogy elterjedjen, de csak akkor fog, ha kellő mennyiségű és minőségű tartalom érkezik hozzá. Viszont akkor éri meg tartalomba fektetni, ha van elég potenciális vásárló. Ez egy ördögi kör, de remélhetőleg pár év alatt átlendül rajta az iparág, már ha még nem tette meg.

Mit kezdjünk ezzel?

Az hogy tartalom gyártói vagy marketing szempontból milyen lehetőségek vannak a virtuális valóságban még kérdéses, de lassan eljöhet az idő, hogy nem lehet csak úgy legyinteni az egészre és figyelmen kívül hagyni. Arról nem is beszélve, hogy amíg nem túlszaturált a VR tartalmak piaca, addig mi is könnyebben ki tudunk tűnni egy-egy igényes tartalommal vagy érdekes ötlettel.

Hogy pontosan milyen tartalommal örvendeztetnénk meg a VR tulajdonosok egyre növekvő számát még nem kell rögtön rávágni, de az ötleteket mindenképp érdemes gyűjtögetni.

Ki tudja, lehet hogy hamarosan jól jönnek majd.

  • Megosztás
, ,